Directe toegang Fysiotherapie   ©www.gijsbrechts.nl 2005  
 


Vanaf 1 januari 2006 heeft u geen verwijzing meer nodig om door de fysiotherapeut behandeld te worden. U kunt nog altijd via een bezoek aan de huisarts worden doorverwezen maar dit is dus niet meer een vereiste.
Net als nu zal de huisarts echter de zorg rondom de patiënt in het behandelproces blijven volgen.

De directe toegang fysiotherapie bespaart U dus tijd. U kunt zonder tussenstations door Uw fysiotherapeut worden behandeld. Vervolgens zal er samen met de fysiotherapeut worden bekeken welke behandeling er mogelijk is. Directe toegang betekend een uitbreiding van de verantwoordelijkheden van de fysiotherapeut.

Besluit U rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan dan wordt er een zogenoemde screening uitgevoerd. Samen met de patiënt kijkt de behandelend fysiotherapeut wat de klacht(en) zijn en of hij/zij de klacht(en) middels behandeling kan verhelpen. Als echter uit de screening blijkt dat andere (en/of aanvullende) behandeling, door bijvoorbeeld de huisarts, nodig is zal de fysiotherapeut U doorverwijzen.

Ook is er keuzevrijheid voor U als patiënt om te bepalen of de fysiotherapeut de huisarts op de hoogte brengt omtrend behandeling.